IVORY DENTAL CLINIC

T-15, First Floor, Green Park main,
New Delhi ,INDIA 110016

Call :

  • +91- 9818139400,
  • +91-9868492919,
  • +91- 011- 26511669

Highly Hygienic

We are very careful about hygiene. You'll be very comfortable once you visit us.

Ivory Dental Clinic

We are one of the best in business and also very affordable.

Ivory Dental Clinic

Contact the doctor and get rid of your pain.

Ivory Dental Clinic

Ivory Dental clinic has various specialities. You can anytime contact our doctor in an emergency.

http://ivorydentalclinic.com/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/777344Our_Clinic.jpg http://ivorydentalclinic.com/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/401229Invisalign_profiles_at_Braun_Dental_Barre_Vermont.jpg http://ivorydentalclinic.com/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/603417Poster0027.JPG http://ivorydentalclinic.com/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/599744teen_girl_teeth_smile_400a061807.jpg
/ivory-dental-clinic /ivory-dental-clinic /ivory-dental-clinic /ivory-dental-clinic
General Questions PDF Print E-mail

What should I expect in my first visit to your clinic?
Answer: Your initial appointment enables us to review your medical and dental history, discuss your treatment goals and conduct a comprehensive dental examination. Once we gather all essential information, we will share our findings and provide you with information and options to achieve your goals.

Are Dental procedures Painful?
Answer: With recent technique of anesthesia and pain control, most dental procedures are comfortable


Questions about tooth whitening from visitors to our site:
 

  1. What if I have porcelain veneers? Can I whiten those?

    Answer: According to recent studies, you can whiten your teeth a little if you have porcelain veneers. Teeth bleaching will not whiten the porcelain veneers themselves, but you can whiten the teeth under the veneers. Depending on the translucency of the veneers, the whiter teeth will probably show through to some extent. Porcelain veneers cover just the fronts of the teeth - the teeth bleaching gel can still penetrate from behind the teeth.
  2. Will my teeth become discolored again after bleaching?

    Answer:Gradual discoloration over a period of time,say,six months or so, is expected.This is due to food colorants and coffee,smoke etc.You can always go in for a short "Touch-up"appointment with the dentist to regain that whiteness.

  3. I have a crown on a front tooth? Will tooth whitening work with a crown?

    Answer:Ceramic crowns can not be bleached.Its better to go for the desired shade of blaeching first and then match it up with same shade crown.

  4. My teeth have become very sensitive after bleaching. What should I do?

    Answer: Some amount of sensitivity is expected after bleaching. In-office bleaching is always followed up with application of desensitizer.Sensitivity after AT-home bleaching can be taken care of by use of desensitizing mouthwashes and pastes.However, At-home bleaching should always be done after recommendation of your dentist.

  5. My teeth have tetracycline stains. Can I whiten them?

    Answer:These stains are the toughest ones to treat and their removal depends upon the degree of staining. In sever cases, laminates are recommended.

  6. Will tooth whitening damage my teeth and gums?

    Answer:With regular use of isolation methods ,its rare to see any damage to the gums and soft tissues.Mild sensitivity does occur in some though,but its temporary.

  7. What to do for a discolored root canal tooth.

    Answer:One treatment option is internal tooth bleaching, but the results of this treatment may not be satisfactory to you. In such cases, crown is the best option.



ORTHODONTICS

  • Is tooth removal always necessary for orthodontic treatment?

    Answer: Not all patients have to go through teeth removal as more and more cases are being managed non extraction in our clinic. However if the case, after thorough diagnostic protocol, seems to benefit with extractions , we do not hesitate to suggest them for long term stability and health of teeth and supporting tissues.

  • I dont like tin grin, what do I do ?

    Answer: You dont have to wear a " tin grin". With introduction of Ceramic (tooth coloured) and Lingual(invisible) braces its possible to get that beautiful smile without any metallic appreance.

  • My friends tell me Orthodontic treatment is painful. Is that true?

    Answer: Each individual varies in their response to the pressures of braces. We asses our patients from the begining and customise our wire sequence in a manner that minimises the discomfort.

  • While traveling in India some of my braces and wires detached and came loose. What do I do?

    Answer: Its always better to carry the documents of your treatment plan, so that we can fix new braces and wires of that particular prescription which your Orthodontist has used for you.
 

TIPS FOR PATIENTS

Dental decay (caries) and periodontal (gum) disease are among the most common diseases afflicting mankind, especially in the so-called advanced nations. The higher the standard of living, the more likely it is for tooth loss to occur.  As has been shown already, both dental caries and periodontal disease are the result of bacterial action, in the plaque, which collects on the teeth and gums.
If it is possible to cleanse the mouth completely of the bacterial plaque and maintain it that way, there would be low incidence of tooth decay or any other gum problems.

BRUSHING TEETH

The tooth has five surfaces - front, back, the two sides and the chewing surface. Brush the top and bottom teeth separately. Most dentists agree that the bristle tips should be applied at 45 degrees to the gum area just above where the teeth emerge and should concentrate on the gum margins (where most people miss). The bristles are moved back and forth with a gentle circular scrubbing motion and short strokes. Do not forget the teeth right at the back of the mouth and also the inside surface of the teeth. Finally brush all the biting surfaces. It often takes three or four visits to teach someone to brush effectively!

DENTAL IMPLANTS

Dental implants are artificial tooth replacements that are used to counter tooth loss. The procedure is categorized as a form of prosthetic (artificial replacement) dentistry, though it also falls into the category of cosmetic dentistry as well.

Although you have a number of restorative options for the treatment of missing teeth, none have proven to be as functionally effective and durable as implants. In many cases, dental implants may be the only logical choice for the restoration of all necessary functionality of the teeth and supporting structures.